![]() |
Aile |
Başbakan olmayı çok kişi hayal eder. Bu kişilerin ancak küçük bir kısmı başbakan olmayı hedefleri arasına koyar. Hayal edenlerin başbakan olma olasılıkları hemen hemen hiçtir. Geleceğin başbakanları, hedeflerinde başbakanlık olanların arasından çıkacaktır. Aynı şekilde, iyi bir çocuk yetiştirmeyi hayal ediyor olabilirsiniz. Bu hayaliniz hedefe dönüşmediği sürece iyi bir çocuk yetiştirmeniz mümkün olmaz.
Hayal ve hedef arasındaki temel fark, planlamadır. Hayalinizdeki bir şey için planlama yaptığınızda ve harekete geçtiğinizde artık o şey hedefiniz olur. Bir düşüncenizin hayal mi yoksa hedef mi olduğunu, bu düşünceye dair plan ve programınızın olup olmadığı belirler. Yani, programa döktüğünüz hayalleriniz sizin hedefinizdir. Çocuk eğitiminin hedefiniz olabilmesi için çocuklarınızı iyi yetiştirmeye dair plan ve programınız olmalıdır. Şu an bu sayfayı okuyor olmanız sağlıklı çocuk eğitiminin sizin hedefleriniz arasına girdiğini gösterir.
İstisnasız her anne çocuklarının iyi yetişmesini ister. Ancak onların çok az kısmı bu konuda bir girişimde bulunur. Aslında bu kişiler, çocuklarını iyi eğitmek için neler yapmaları gerektiğini bilirler. Belki çocuk eğitimi konusunda kitaplar da almışlardır. Sorun, bu önemli konuyu devamlı ertelemeleri ve bir üşengeçlik içinde bulunmalarıdır. Şimdi bu üşengeçliği bir kenara bırakalım. İyi bir çocuk yetiştirdiğimizi hayal etmekle kalmayıp, bunu hedefleyelim. Plan ve program yapalım. Ve daha sonra çocuğumuzu iyi eğitmek için geliştirdiğimiz programı ayrıntılı hale getirelim. Programınızı ayrıntılı hale getirmek için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.
Çocuk eğitimi konusunda okuyacağınız kitapların listesini çıkarın.
Her gün 15-20 dakikanızı eşinizle birlikte çocuk eğitimi konusuna ayırın.
Çevrenizdeki ilgili seminer ve eğitimlere katılın.
Çocuk eğitimi konusunda devamlı fikir-alışverişinde bulunabileceğiniz bir psikolog ya da psikolojik danışman belirleyin.
Şu an çocuğunuz bilinçli bir şekilde çocuğunuz yetiştirmek için ilk adımı atmış bulunuyorsunuz. İleri adımlar için bölümün diğer yazılarını okuyabilirsiniz şimdi.
Mehmet Teber
Hiç yorum yok:
HTML kodu kullanarak yazılan yorumlar onaylanmaz.
Yorumlarınızı yazarken menüden "Anonim"i seçiniz. Yoruma ad soyadınızı yazabilirsiniz.
Eğer bir Gmail hesabınız var ise, menüden "Google hesabı"nı oturum açıp seçebilirsiniz.
Menüden Adı/URL seçeneği ile, adınızı ve e postanızı yazabilirsiniz.